Søvnproblemer

Hvorfor får man søvnproblemer?

Søvnbesvær kan optræde, når man har problemer, der bekymrer en, (eksempelvis på arbejde, på hjemmefronten, helbredsproblemer), når man er belastet, bekymret, stresset eller har for meget at se til.

Hvornår søvnbesvær bliver til et problem?

Har du i en længere periode, haft svært ved at falde i søvn eller ligefrem slet ikke har kunnet falde i søvn? Det er vigtigt at tage søvnløshed alvorligt, da det kan medføre både fysiske – og psykiske problemer på længere sigt.

Mange mennesker oplever, at når de lægger sig til at sove, så fortsætter de med at tænke på det ene og på det andet. Ofte kan ens tanker bunde i bekymringer, så kan det være svært for både kroppen og sjælen at slippe tankerne, og så ligger man og drejer og kan ikke falde i søvn.  Så bliver man også bekymret for dagen i morgen: at oven i alle problemerne, man også bliver træt. Nogle mennesker forsøger at få problemet til at forsvinde ved hjælp af medicin – dette er desværre ikke en holdbar løsning, da søvnmedicin ikke kan afhjælpe problemerne og er vanedannende.

Hvordan forbedrer jeg min søvn?

For lettere at kunne falde i søvn, er det vigtigt, at du finder den reelle årsag til dine søvn problemer – og får det løst, som kan blive løst. Det kan give både din krop og sjæl ro – ro til lettere at falde i søvn. Man skal også kunne forstå forskellen, mellem hvad man reelt kan løse, og hvad der er ude af ens kontrol. Der er måder at stoppe bekymringerne på, at det er metoder til at falde i søvn, og at du kan tale om det med din psykolog.

Udover at søge professionel hjælp, kan du selv gøre en indsats for at komme dine søvnproblemer til livs. Nedenfor finder du 10 gode råd til, hvad du kan ændre i din hverdag, hvormed du kan få en bedre søvn og dermed få mere overskud.

Gode råd til en bedre søvn:

  1. Du skal holde fri, når du har fri
    Undgå at tænke på arbejdsmæssige problemstillinger, når du går hjem. Lad alt arbejdet, stresset og bekymringerne blive på arbejdet – luk døren bag dig og sig til dig selv: “det hele kan vente til i morgen. Nu holder jeg fri”. Undgå at bekymre dig om problemer når du går i seng – sig til dig selv: “STOP!  Jeg vil ikke tænke på det her og nu, men vil vende tilbage til det i morgen, når jeg drikker min morgen kaffe”. Derpå vend din opmærksomhed til for eksempel vejrtækningen eller tanker om noget behageligt. 
  2. Tun ind på det, du gør her og nu, det man også kalder at være mindful. Du kan lægge problemerne på afstand ved at tune ind i nuet. Du kan også lave konkrete mindfulness øvelser, som kan hjælpe dig til at komme i kontakt med nuet.
  3. Hvis du ikke kan sove, i stedet for at sige til dig selv. “åh nej, det er forfærdeligt! Nu kommer jeg til at være træt i morgen! Nu skal jeg bare sove!” Hvis du siger disse eller lignede ting til dig selv, så bliver du mere vågen af det. Lær i stedet at sige til dig selv: “Nå, ja, og hvad så? Så er jeg bare træt en dag til, jeg har prøvet det før. Jeg er ligeglad om jeg sover eller ej” (selv om det er ikke sådan). Lær at berolige dig selv, du har sikkert prøvet at komme træt på arbejde før, og du har overlevet, så lad være med at køre dig selv op ved at blive irriteret på situationen eller dig selv.
  4. Find en seng, der passer til dine behov
    Det er vigtigt, at du har en seng, som passer til dine behov. Om den er blød eller hård er ikke vigtig – hovedsagen er, at den er behagelig for dig, så du nemmere kan falde i søvn.
  5. Drop fjernsynet i soveværelset
    Soveværelset er som ordet antyder – et værelse til at sove i – og dermed ikke et værelse du bør lave andre aktiviteter i, herunder se tv, arbejde osv.
  6. Undgå at drikke det der indholder koffein eller ryge inden sengetid
    Undgå kaffe, sort te, grøn te, hvid te, cola, energidrik samt rygning efter klokken 17, da dette forstyrrer din søvn. Hvis du er til varme drikke, så sørg for at der står “koffein fri” på pakken.
  7. Sørg for mørke, ro og en behagelig temperatur i soveværelset
    For meget lys, uro eller varme i rummet, kan nemt få dig til at sove uroligt eller vågne. Du kan eventuelt bruge en maske over øjnene samt ørepropper.
  8. Undgå at variere tidspunktet, som du går i seng på samt står op på
    Hvis du går i seng på samme tid hver aften samt står op på samme tidspunkt hver morgen, vil dette hjælpe dig med at skabe en døgnrytme og være med til at mindske dine søvnproblemer.
  9. Undgå at dyrke motion lige inden sengetid
    Når du dyrker motion frigives der endorfiner i hjernen, som kan gøre det svært for dig at falde i søvn. Derfor anbefales det, at man undgår kraftig motion de sidste timer før sengetid.
  10. Undgå at kigge på klokken, hvis du vågner om natten
    Kig ikke på uret, hvis du vågner om natten – dette kan give dig stress og forårsage søvnløshed.’
  11. Undgå sult – og spis dig ikke helt mæt, lige inden du lægger dig til at sove
    Du skal undgå at være sulten ved sengetid, men samtidig også undgå at indtage et stort måltid mad lige inden sengetid. Det kan være svært at falde i søvn med en fyldt mave. Du bør derimod  spise noget tid inden, at du lægger dig.
  12. Undgå at sove til middag
    Selvom det kan være rart med en power nap i løbet af dagen, så kan dette gøre, at du får opbrugt din ”søvnkvote”, inden du virkelig får brug for søvnen. Derfor bør du hellere foretage dig noget fysisk i løbet af eftermiddagen, så du har lettere ved at sove om aftenen, og så forbedrer du også dine chancer for at undgå søvnproblemer.
  13. Afsæt tid til dine problemer
    For at undgå, at tage problemerne og bekymringerne med dig i seng, kan du afsætte tid om eftermiddagen eller tidligt på aftenen, hvor du tænker dine problemer og bekymringer igennem – således dette allerede er gjort, når du skal sove.

30 30 37 01 e-formular online booking

Tilbage til forsiden