Parforholds udfordringer
30 30 37 01 e-formular online booking
Problemer i parforholdet kommer ofte til udtryk i hyppige skænderier, tilbagetrækning fra hinanden og uenighed. Man skyder skylden på hinanden for problemerne, og kommunikation – ja, den er ofte utrolig dårlig eller slet ikke tilstede.
Mange par kæmper med forskellige problemer. Problemerne munder ofte ud i de samme kerneproblematikker, som du kan læse mere om samt få et par gode råd til her på siden.
De største problemer i parforholdet
1. Dårlig kommunikation
Årsagen til de allerfleste problemer i et parforhold er kommunikationen. En dårlig kommunikation – eller slet ingen kommunikation – er klart et kæmpe problem! De fleste problemer kan faktisk løses med gode, dybe og respekfulde samtaler, som kan afløse problematikker som:
- Skænderier og frustrationer
- Jeg føler mig ikke forstået
- Du misforstår mig – igen
- Uenigheder, der ikke bliver løst
- Dage i tavshed eller modsat med mange højlydte skænderier
2. Samme problemer, igen og igen
Er jeres parforhold præget af de samme problemer, år efter år? Så er det på tide at få dem løst – da det kun vil gøre parforholdet endnu bedre. Desværre er det ikke så nemt som det lyder. Rigtig mange par går i så i kommunikationen og samtalerne handlere mere og mere om misforståelser, manglende forståelse og alt det andet, som gør at man aldrig når ind til kernen af problemet og finder ud af, hvad det virkelig handler om.
En simpel træning af jeres kommunikation, kan være med til at påpege misforståelser og dårlig kommunikation, så de i fremtiden kan undgås. Her finder du fire gode huskeregler til bedre kommunikation med din partner:
- Hold dig til én ting ad gangen, når I diskuterer
- Hold dig på din egen banehalvdel – du kan kun tale ud fra, hvordan DU har det
- Lad være med at gå i forsvarsposition eller til modangreb, når I diskuterer
- Øv jer i at lytte til hinanden uden at afbryde – giv hinanden plads til at tale ud
3. Ingen tid til romantik og kærestetid
Romantik og tid til hinanden kommer ikke bare dumpende ind i kalenderen af sig selv. Det kræver en indsats og handling. Her får I flere gode råd til, hvordan I kan skabe mere tid i hverdagen, så der bliver mere tid til hygge, nærvær og hinanden.
- Mød tidligere og undgå dermed kø på motorvejen
- Inddrag børnene i de huslige pligter og lav et skema over deres opgaver, så de kan se, hvilke pligter de har, og hvornår de skal lave dem
- Farveopdel vasketøjskurvene, så du undgår, at du skal sortere tøjet før vask
- Indret hjemmet, så det er nemt at rydde op. Brug kasser og kurve til legetøjet, så det nemt kan gemmes af vejen
- Lav store portioner mad og frys resterne ned. Tiden er næsten den samme om, du skal lave mad til en person eller ti –
- Tag børnene med i køkkenet. Så kan de f.eks. smøre madpakker, mens du laver aftensmad
- Lav madplaner og sæt indkøbslisten i system, og køb ind til en uge ad gangen – det sparer dig for tiden du bruger på at køre forbi supermarkedet 10 gange ekstra, fordi du har glemt noget
- Sluk fjernsynet og telefonerne, og brug tiden på hinanden
- Planlæg dagen evt. omkring aftensmaden. Hvem skal hvad næste dag og hvordan bliver det gjort mest effektivt
4. Minimalt samarbejde
I mange parforhold mangler der struktur, aftaler, samarbejde og aftalt arbejdsfordeling – hvilket alt sammen giver anledning til konflikter og følelsen af at være alene i parforholdet. At overlade størstedelen af ansvaret og opgaverne til den anden, fordi du ikke selv har lyst, tid eller orker, er en af de hyppigste årsager til, at mange går fra hinanden. Igen er kommunikation og samarbejde nøgleord, da det er vigtigt, at I får snakket og planlagt, hvordan jeres hverdag generelt skal fungere, og at I løfter læsset i fællesskab. Det andet holder bare ikke.
5. Sexlysten er forsvundet
Problemer, diskussioner og skænderier i parforholdet påvirker sexlysten i en negativ retning. Heldigvis kan sexlysten sagtens komme igen og endda hurtigt, hvis man går til problemet som et fælles problem, et fælles ansvar, et fælles projekt. Nedenfor finder du et par gode råd til, hvordan I finder lysten igen:
- Igen; snak sammen – en god kommunikation er ekstrem vigtigt. Der er altid en logisk grund til at lysten er nedsat – derfor er det en god ide, at gå på opdagelse og hjælpe hinanden med at løse årsagerne til den nedsatte lyst.
- I er nødt til at være ærlige overfor hinanden, selvom det kan være svært. Har din partner taget på eller noget andet, og du derfor slet ikke har lyst til ham eller hende længere, så er det vigtigt at fortælle det, også selvom det kan såre din partner. Men din nedsatte lyst til ham eller hende sårer også.
Gode råd til problemer i parforholdet
- Giv plads til hinanden
- Giv mere end du tager
- Husk at grine med hinanden
- Spørg ind til hvordan hinandens dag har været
- Husk at fejre hinandens succeser
- Husk at lytte til hinanden
- Bliv gode venner med din partners venner
- Husk at gøre ting sammen
- Vis forståelse for hinandens problemer
- Forvent ikke, at din partner kan aflæse dine tanker
- Undgå at samle problemerne
- Giv jer tid til hinanden
- Ros og anerkend hinanden
- Kærtegn hinanden
- Lad være med at rette på din partner
- Tag din del af ansvaret
- Husk at kigge indad først
Har I brug for hjælp?
Det kan være svært at bryde den negative spiral og derfor kan det være en god idé, at få professionel hjælp. Når man opsøger parterapi, så er det ofte når problemerne har stået på i længere tid og andre gange har man brug for at få hjælp til et samarbejde, når man er på vej fra hinanden, på grund af børn. Andre gange opsøger man parterapi, når man er usikker på, om man skal blive sammen. Alt det kan man arbejde med i parterapi sessioner med vores psykologer og psykoterapeuter.
Er I interesseret i at høre mere eller ønsker I at bestille en tid? I er velkommen til at ringe til os på tlf: 30 30 37 01 eller skrive en mail til kontakt@psykologcenter1100.dk
I kan også læse mere om parterapi her.