Præstationsangst

 30 30 37 01 e-formular online booking

Mange mennesker oplever nervøsitet i forhold til eksaminer, møder og job interviews, det er helt almindeligt. Hvis din nervøsitet er så hæmmende, at den påvirker din præsentation, kan det være en utrolig frustrerende oplevelse. Du kan f.eks. forberede dig til en eksamen ved at sætte dig fuldstændig ind i pensum – hvormed du har den faglige baggrund helt i orden, men så snart du sidder ved eksamensbordet, kan det være umuligt at præstere på grund af præsentationsangsten, men det er ikke fordi du  ikke har forberedt dig godt nok. Man kan lære at håndtere præstationsangsten, nogen gange kan man klare det selv, man andre gange kræver det noget større indsats, så som kortvarige terapi.

Gode råd hvis man har præstationsangst:

 1. Øvelse gør mester
  Jo mere du øver din præsentation eller lignende, jo mere vil du til sidst have den til at sidde så meget under huden, at det per automatik vil give dig noget, at falde tilbage på.
 2. Find et fokuspunkt 
  I forbindelse med din præsentation bør du finde dig et fokuspunkt, da det kan fjerne dit fokus fra “publikum” og på den måde mindske din præstationsangst.
 3. Medbring en flaske vand
  Medbring altid en flaske vand, da det giver dig mulighed for, at tage en kort drikkepause, så du kan genfinde roen.
 4. Øv foran venner og bekendte 
  Når du øver, så kan det være en fordel at gøre det foran venner og bekendte. Derved lærer du at stå overfor andre mennesker – hvilket vil afhjælpe din præstationsangst på sigt.
 5. Øv din vejrtrækning
  Det er vigtigt, at du har styr på din vejrtrækning. Hvis du trækker vejret for hurtigt, eller på anden måde har en unaturlig vejrtrækning, kan din præstationsangst nemt tage over.
 6. Accepter din nervøsitet
  Det er helt i orden og ganske naturligt at være nervøs. Verden bryder ikke sammen, fordi du er nervøs, det er alle andre mennesker også i mere eller mindre grad.
 7. Undgå at bebrejde dig selv
  Går det galt, skal du lade være med at bebrejde dig selv. Du fejler ikke som person, fordi du laver en fejl. Alle laver fejl under præsentationer – og det vigtigste er, at du sørger for at komme på rette spor igen derefter.

 30 30 37 01 e-formular online booking

Tilbage til forsiden